hisalis-banner-1.jpg
hisalis-banner-10.jpg
hisalis-banner-11.jpg
hisalis-banner-12.jpg
hisalis-banner-13.jpg
hisalis-banner-14.jpg
hisalis-banner-15.jpg
hisalis-banner-16.jpg
hisalis-banner-17.jpg
hisalis-banner-18.jpg
hisalis-banner-19.jpg
hisalis-banner-2.jpg
hisalis-banner-3.jpg
hisalis-banner-4.jpg
hisalis-banner-5.jpg
hisalis-banner-6.jpg
hisalis-banner-7.jpg
hisalis-banner-8.jpg
hisalis-banner-9.jpg
Spelregels en arbitrage 

Speciaal voor (beginnende) ouders en kinderen heeft de KNHB de handige samenvatting 'spelregels in een notendop' gemaakt die via deze link kan worden bekeken. De KNHB heeft een leerzame serie video's gemaakt van veelvoorkomende spelsituaties.

Voor kinderen is er geschikte informatie te vinden op deze web-pagina (ook van de KNHB). Een leuke en informatieve site die ook leuk is om bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk mee voor te bereiden.

Spelregels voor hockeyvormen in de jongste jeugd

Voor ouders en kinderen die in de jongste jeugd competities uitkomen zijn de volgende naslagwerkjes heel geschikt:


 

Veldhockey spelregels, briefingen en spelregelwijzigingen

Notabene: de meest actuele arbitrageinformatie is te vinden op de website van de KNHB.

Zestien jaar of ouder: scheidsrechterskaart verplicht!

De KNHB verplicht alle spelers om vanaf zestien jaar hun scheidsrechterskaart te halen. Periodiek organiseert de vereniging hiervoor een scheidsrechterscursus. De KNHB heeft vanaf 2013 een nieuwe scheidsrechterscursus gebaseerd op "e-learning": zelf thuis (via het internet) oefenen door middel van voorbeeldfilmpjes met uitleg, in je eigen tijd, in je eigen tempo.


Het scheidsrechtertentamen

Als je bezig bent om op te gaan voor je scheidsrechtertentamen dan kan je op de website van de KNHB oefententamens (inclusief antwoorden) terugvinden. We verwijzen bij deze ook graag naar de FIH rules of hockey video library alsmede de website FIH umpiring (beide Engelstalig). In ieder geval bij deze alvast heel veel succes (en natuurlijk veel plezier) met het fluiten!

Indeling van scheidsrechters

Alle spelende leden met een scheidsrechterkaart worden door de scheidsrechterscommissie een aantal keer per jaar ingedeeld voor het fluiten van wedstrijden (op zaterdag of zondag). Zorg dat je e-mail correct in het ledenadministratiesysteem is opgenomen (hier ben je zelf verantwoordelijk voor). Dit is belangrijk omdat de indelingen per e-mail worden verzonden.

Het exacte aantal wedstrijden dat een scheidsrechter moet fluiten is lastig te bepalen omdat de hoeveelheid scheidsrechters en wedstrijden fluctueren. Het is meestal niet meer dan zes keer per seizoen. De abarbitragecommissie gebruikt een planningsysteem waarin dit allemaal netjes wordt bijgehouden. Een scheidsrechter zal na een fluitbeurt doorgaans drie weken niet worden ingedeeld; je fluit dus ongeveerd één keer in de vier weken. Als je vaker wilt fluiten dan mag dat uiteraard.

Sinds begin 2013 is het ook voor leden mogelijk om zichzelf in te plannen via de website (via de module 'LARS' welke beschikbaar is na inloggen).

Vervanging

Als je ingedeeld bent dan moet je fluiten of zelf voor vervanging zorgen. Andere keuzes zijn er niet. Voor de goede orde: het is dus geen optie om je simpelweg af te melden! Er worden bij Hisalis vele wedstrijden gespeeld en het is ondoenlijk om vervanging te verzorgen voor alle scheidsrechters die niet kunnen.

In geval dat je nooit op een zaterdag kan fluiten zal je jezelf in moeten laten delen voor een wedstrijd op zondag. Alternatief kan je met iemand een regeling treffen om je beurt over te nemen (eventueel voor een wederdienst). Zorg wel dat dergelijke fluitbeurten in het systeem op jouw naam komen te staan (per e-mail melden aan [email protected]). Als je een fluitbeurt overneemt als gunst of met wederdienst dan blijft de fluitbeurt zonder verder bericht namelijk staan op de naam van de oorspronkelijk ingedeelde scheidsrechter.

Indien je hebt ingevallen voor een scheidsrechter die niet is komen opdagen dan is het belangrijk om dit aan te geven (wederom via een e-mail naar [email protected]). Dan weet je zeker dat de fluitbeurt op jouw naam komt te staan en niet misschien de volgende week alsnog ingedeeld wordt. Ook weet de arbitragecommissaris dan wie zijn fluitbeurt verzaakt heeft zodat er sancties ingesteld kunnen worden.

In het geval dat je voor langere tijd niet kan spelen (vanwege blessure, ziekte of zwangerschap), en dus ook niet kunt fluiten, stuur dan een e-mail naar [email protected] zodat we hier rekening mee kunnen houden.


Sancties bij niet opdagen voor fluiten

Zonder scheidsrechters geen wedstrijd: zo simpel is het. Twee teams (plus begeleiding en toeschouwers) rekenen op de aanwezigheid van fluiters. Derhalve is het voor de vereniging onacceptabel als je niet komt opdagen als je bent ingedeeld om te fluiten.

De club ziet streng toe op 'no-shows; de sanctie bij niet verschijnen voor fluiten (zonder vervanging te hebben geregeld) is dat je een eigen wedstrijd zal moeten overslaan: je zal namelijk de eerstvolgende thuiswedstrijd van jouw team gaan fluiten (ongeacht het niveau waarop jij kan fluiten). Herhaaldelijk niet opdagen zal leiden tot een tijdelijke schorsing. 


Tips voor het fluiten

Naarmate je ervaring met fluiten groter is, kun je je aandacht op andere gebieden richten.
Finetuning van houding, regelkennis en stijl en het aanleren van technieken die bij moeilijke wedstrijden noodzakelijk kunnen zijn, komen hier aan de orde.

Heb jij ook wel eens zo'n ingewikkelde spelsituatie aan de hand gehad waar je niet precies weet welke regels je moet toepassen? Dan ben je in ieder geval niet de enige. We raden je graag het MHC-Alliance archief van "De Scheids" aan. Dit archief bevat tal van lastige situaties die door ervaren scheidsen helder worden uitgediept.

 1. Houding en fluiten:

  • Fluit hard (niet uitademen, maar blázen); niet láng blazen, maar hárd blazen. Zorg voor een goede fluit (de Fox fluit is prima). Als je zachtjes fluit, denken ze dat je niet zeker bent, of ze horen het niet en spelen door.
  • Probeer te variëren in je fluitsignalen. Kort en minder hard voor kleine overtredingen. Harder voor fysieke fouten en duidelijk en streng voor echte rottigheden. Een voor iedereen zichtbare lullige shoot die tot een strafcorner leidt, moet je met een kort signaal aangeven. Een hak op een stick die buiten de cirkel tot een strafcorner leidt moet je met een duidelijk hard en streng signaal aangeven.
  • Wijs na het fluitsignaal duidelijk en met gestrekte armen aan; niet ‘bang zijn’ om aan te wijzen. Als je lang wacht tussen fluitje en aanwijzen, dan lijkt het of je het niet zeker weet.
  • Geen aanwijzingen meer met twee armen. Duidelijk aanwijzen, met je rug naar de zijlijn en met je arm gestrekt. Groot maken.
  • Een vrije slag voor de aanval geef je aan met je rechterarm, een vrije slag voor de verdediger met je linkerarm.
  • Probeer met je rug naar de zijlijn te staan als je aanwijst, dan wordt je ‘breder’. Daarnaast krijg je ook een beter overzicht.
  • Nadruk op manier van aanwijzen. ‘Groot’ zijn en met overtuiging aanwijzen. Variatie in handgebaar: open hand voor iets kleins, priemende vinger voor iets serieus.

 2. Positie in het veld

  • De standaard looproute is de ‘hockeystick’. Als de bal op de ‘andere helft’ is, loop je langs de zijlijn mee tot in de buurt van de 23-meterlijn. Vanaf jóuw 23-meterlijn buig je af richting tweede streepje op de achterlijn (rechts van het doel).
  • Fouten in de looplijn zelf corrigeren. Het aanhouden van deze lijn wordt nu belangrijk.
  • Loop altijd vóór de aanval uit als men jouw kant op komt; dan zie je het spel veel beter.
  • Zoek je standaard looplijn. Zorg dat je standaard een paar meter voor de rechtsbuiten uit loopt.
  • Wees niet bang om in de cirkel te komen. De ‘hockeystick’ route gaat echt ver de cirkel in, tot ongeveer 5-8 meter van de rechterdoelpaal, bij de achterlijn.
  • De betere scheidsrechter staat in de cirkel als de aanval daar aankomt. Deze is voor de meesten veel dichter bij het doel dan ze voorheen durfden.
  • Loop spelers niet in de weg, maar begrijp dat je dichtbij moet staan om het goed te zien.
  • Let er op dat een spelers’ eerste reactie bij een fluitsignaal tegen is, om te kijken waar de scheidsrechter staat. De speler gelooft een fluitsignaal veel sneller als hij het gevoel heeft dat de scheidsrechter dusdanig stond dat hij het goed kon zien.

 3. Spelregels

  • Probeer het verschil te zien tussen een opzettelijke overtreding en iets doms. Fluit iets harder voor een opzettelijke overtreding.
  • Het minder hard fluiten (maar wel duidelijk!) voor een ‘gewone’ overtreding neemt vaak frustratie weg. De speler weet zelf wel dat hij fout zat en heeft daar geen extra aandacht (door een overdreven fluitsignaal) voor nodig. Als je díé techniek beheerst, is een streng fluitsignaal dubbel zo effectief.
  • Als een verdediger een opzettelijke overtreding maakt buiten de cirkel, binnen het 23-metergebied, dan moet je een strafcorner geven. Zeg erbij dat je dit doet omdat het opzettelijk was, dan leert men ervan.
  • Een betere scheidsrechter herkent de duidelijke opzet (bij de mindere teams) en geeft een strafcorner. Hij herkent bij betere teams echter ook de professionele opzettelijkheden buiten de cirkel en bestraft die ook met een strafcorner. Hij pikt de juiste fouten eruit en toont de spelers op deze manier dat hij het spelletje begrijpt. Een goede scheidsrechter geeft strafcorners voor de échte opzettelijke fouten, toont daarmee de verdediging dat hij herhalingen óók zal bestraffen. En voorkomt hiermee (als de verdediging slim genoeg is) dat men de rottigheden herhaalt.
  • Een betere scheidsrechter ziet het verschil tussen ‘het ziet er opzettelijk uit, maar het is in feite gewoon onkunde’ en ‘de speler doet alsof het onhandigheid is, maar het is gewoon opzet’.
  • Neem goed met elkaar door wanneer je een vrije slag geeft, wanneer het een strafcorner is en wanneer een strafbal. Met name het geven van een strafbal komt niet zoveel voor. Besteed daar wat aandacht aan. De betere scheidsrechter maakt op dit gebied geen vergissingen meer.

 4. Samenwerken en controle

  • Je bent met twee scheidsrechters en je mag (en móét) elkaar helpen als de ander iets niet kan zien. Maar geef die ander wel even de kans om te fluiten. Als er iets op de helft van je collega gebeurt, moet je klaar zijn om te fluiten, maar éventjes wachten om te zien of hij al zelf fluit.
  • De betere scheidsrechter gaat tot ruim over de middenlijn mee met zijn collega en fluit ondersteunend in zijn verre hoek. Maar is op tijd terug op zijn eigen helft voor de aanval uit.
  • Niet meewijzen met elkaar; vroeg of laat wijzigt je collega eens zijn oorspronkelijke beslissing en sta je alsnog tegen elkaar in te wijzen. Alleen aanwijzen als je collega naar je kijkt en er dus kennelijk om vraagt.
  • Praat met elkaar voor de wedstrijd en in de rust en neem even door waar je elkaar wilt helpen.
  • Goede samenwerking is prima, dat vinden de spelers prettig, maar zorg dat je nooit de indruk wekt dat je de spelers maar slecht vindt spelen!
  • Betere scheidsrechters hebben een goed contact met de spelers en snappen dat als iemand net een doelpunt of een zware overtreding tegen heeft gekregen, hij even kwetsbaar is. Goede scheidsrechters weten dat je dan niet op elke kik moet reageren, maar dat een begripvolle blik vaak veel beter is.
  • Als je commentaar krijgt, raak dan niet meteen van slag. Ook niet direct boos worden, maar beleefd vragen of men op wil houden. (Maar soms werkt het prima om te doen alsof je het niet hoort). Maar bedenk wel dat als iemand zegt dat het shoot was, terwijl jij het niet zag, dit een goed moment is om even naar je collega te kijken. Misschien zag hij het wel en kan hij je helpen. Dan kun je alsnog fluiten, of je beslissing aanpassen.
  • Het toegeven van je eigen fouten is één van de moeilijkste elementen van het fluiten. Toch creëer je daardoor juist begrip. Een betere scheidsrechter is ook rustig genoeg om in een onduidelijke situatie de benadeelde spelers even kort uitleg te geven. Zorg dat de vrije bal dan niet snel genomen wordt, want anders heeft de aanval extra voordeel.
  • Een betere scheidsrechter kan éven wachten met fluiten, om te zien of er geen voordeel uit komt en dan alsnog de overtreding bestraffen omdat hij ziet dat het balbezit niet tot balvoordeel leidt.
  • Een betere scheidsrechter fluit niet te snel voor een overtreding (nooit de fluit in je mond houden), weet goed het verschil tussen ‘hij houdt de bal’ en ‘hij houdt voordeel, want hij kán ook wat met de bal’. Een goede scheidsrechter fluit snel voor overtredingen waarbij er geen kans op voordeel is.

 5. Plezier

  • Een wedstrijd heeft 24 deelnemers. De fluitisten horen erbij. Zij sporten ook mee. Heb veel plezier en straal dit uit (zonder gek te doen).
  • De betere scheidsrechter gaat het gesprek niet uit de weg en is ontspannen.

 

 

Back to Top

Agenda komende week
De agenda is leeg
Hele agenda
Hisalis app
iOS app Android app
Snelkoppeling
Fotoalbums


Verslagen
Nog geen verslagen.
Verslag schrijven
Club Prestaties
overall greengeelred
week greengeelred

overall: 28% |week: 67%

Clubcompetitie
Seizoen
# T RP P # w # d
1 Jongens A1 6,688 107 16 160
2 Meisjes B4 4,375 70 16 61
3 G-Hockey 2 4,143 29 7 29
4 Meisjes A2 4,000 60 15 50
5 Meisjes C4 3,882 66 17 59
Gehele clubcompetitie
Keeperscompetitie
  Keeper # tegen
1 P Vreeken 6
2 L Vos 7
3 R van der Vlis 10
4 S de Bart 11
5 J Lohman 14
6 M van den Berg 15
7 C Bogaards 18
8 L Omvlee 19
9 M Knaap 19
10 M van der Linden 20
# tegen = aantal doelpunten tegen
Gehele keeperscompetitie
Laatste reacties
Statistieken
Maandag 22 april 2019
Aantal leden (info) 680
Nu online 154
Leden met @ 100,0%
SMS Bereik (teams) 72,4%
Hockey.nl

Powered by LISA