header foto header foto header foto header foto
 

Spelregels en arbitrage

Veldhockey spelregels, briefingen en spelregelwijzigingen

De meest actuele arbitrage-informatie is te vinden op de website van de KNHB.

Spelregels voor hockeyvormen in de jongste jeugd

Voor ouders en kinderen die in de jongste jeugd competities uitkomen zijn de volgende naslagwerkjes heel geschikt:

Zestien jaar of ouder: scheidsrechterskaart verplicht!

De KNHB verplicht alle spelers om vanaf zestien jaar hun scheidsrechterskaart te halen. Periodiek organiseert de vereniging hiervoor een scheidsrechterscursus. De KNHB heeft vanaf 2013 een nieuwe scheidsrechterscursus gebaseerd op "e-learning": zelf thuis (via het internet) oefenen door middel van voorbeeldfilmpjes met uitleg, in je eigen tijd, in je eigen tempo.

Het scheidsrechtertentamen

Als je bezig bent om op te gaan voor je scheidsrechtertentamen dan kan je op de website van de KNHB oefententamens (inclusief antwoorden) terugvinden.

Indeling van scheidsrechters

Alle spelende leden met een scheidsrechterkaart worden door de scheidsrechterscommissie een aantal keer per jaar ingedeeld voor het fluiten van wedstrijden (op zaterdag of zondag). Zorg dat je e-mail correct in het ledenadministratiesysteem is opgenomen (hier ben je zelf verantwoordelijk voor). Dit is belangrijk omdat de indelingen per e-mail worden verzonden.

Het exacte aantal wedstrijden dat een scheidsrechter moet fluiten is lastig te bepalen omdat de hoeveelheid scheidsrechters en wedstrijden fluctueren. Het is meestal niet meer dan zes keer per seizoen. De abarbitragecommissie gebruikt een planningsysteem waarin dit allemaal netjes wordt bijgehouden. Een scheidsrechter zal na een fluitbeurt doorgaans drie weken niet worden ingedeeld; je fluit dus ongeveerd één keer in de vier weken. Als je vaker wilt fluiten dan mag dat uiteraard.

Sinds begin 2013 is het ook voor leden mogelijk om zichzelf in te plannen via de website (op het afgesloten deel voor leden).

Vervanging

Als je ingedeeld bent dan moet je fluiten of zelf voor vervanging zorgen. Andere keuzes zijn er niet. Voor de goede orde: het is dus geen optie om je simpelweg af te melden! Er worden bij Hisalis vele wedstrijden gespeeld en het is ondoenlijk om vervanging te verzorgen voor alle scheidsrechters die niet kunnen.

In geval dat je nooit op een zaterdag kan fluiten zal je jezelf in moeten laten delen voor een wedstrijd op zondag. Alternatief kan je met iemand een regeling treffen om je beurt over te nemen (eventueel voor een wederdienst). Zorg wel dat dergelijke fluitbeurten in het systeem op jouw naam komen te staan (per e-mail melden aan [email protected]). Als je een fluitbeurt overneemt als gunst of met wederdienst dan blijft de fluitbeurt zonder verder bericht namelijk staan op de naam van de oorspronkelijk ingedeelde scheidsrechter.

Indien je hebt ingevallen voor een scheidsrechter die niet is komen opdagen dan is het belangrijk om dit aan te geven (wederom via een e-mail naar [email protected]). Dan weet je zeker dat de fluitbeurt op jouw naam komt te staan en niet misschien de volgende week alsnog ingedeeld wordt. Ook weet de arbitragecommissaris dan wie zijn fluitbeurt verzaakt heeft zodat er sancties ingesteld kunnen worden.

In het geval dat je voor langere tijd niet kan spelen (vanwege blessure, ziekte of zwangerschap), en dus ook niet kunt fluiten, stuur dan een e-mail naar [email protected] zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Sancties bij niet opdagen voor fluiten

Zonder scheidsrechters geen wedstrijd: zo simpel is het. Twee teams (plus begeleiding en toeschouwers) rekenen op de aanwezigheid van fluiters. Derhalve is het voor de vereniging onacceptabel als je niet komt opdagen als je bent ingedeeld om te fluiten.

De club ziet streng toe op 'no-shows; de sanctie bij niet verschijnen voor fluiten (dus zonder vervanging te hebben geregeld) is dat je een eigen wedstrijd zal moeten overslaan. Je fluit dan namelijk de eerstvolgende thuiswedstrijd van jouw team, ongeacht het niveau waarop jij kan fluiten... Herhaaldelijk niet opdagen zal leiden tot een tijdelijke schorsing.

Tips voor het fluiten

Naarmate je ervaring met fluiten groter is, kun je je aandacht op andere gebieden richten. Finetuning van houding, regelkennis en stijl en het aanleren van technieken die bij moeilijke wedstrijden noodzakelijk kunnen zijn, komen hier aan de orde.

Op de site van de KNHB zijn veel tips te lezen over het fluiten.
 

Sponsoren

App Android App IOS

Agenda

14-12 Hisalis Wintergala