9
Carrousel-training bij de E-jeugd
Kort voor de voorjaarsvakantie zijn we ook bij de E-lijn overgestapt op een vernieuwde trainingsmethodiek. Het bekende systeem waarbij er per team met een vaste trainer werd geoefend is vervangen door zogenaamde carrousel-training.
Bij de F-jeugd waar dit systeem al langer wordt toegepast is ondertussen al veel ervaring opgedaan. Toch, zoals vaak bij de introductie van een nieuw systeem, zijn er enkele kinderziektes waar we mee te maken hebben. We zijn als TC volop bezig om ook bij de E-jeugd de nieuwe wijze van trainen zo soepel mogelijk ingevoerd te krijgen. Het is onze verwachting dat we wel tot het einde van dit seizoen bezig zijn om alle puntjes op de i's te zetten.
Carrousel-training is een efficiënte manier van trainen geven en heeft in de Jongste Jeugd lijnen aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditioneel trainen. Wij zien carrousel-training als een belangrijk instrument om onze jeugdopleiding over de volle breedte zowel inhoudelijk als ook kwalitatief te verbeteren. Dit zal op termijn uitmonden in het terugzien van beter opgeleide spelers.
In een carrousel-training rouleren de teams tussen verschillende oefeningen. De oefeningen zijn vooraf uitgezet zodat er geen tijd verloren gaat aan opruimen en uitzetten. In de praktijk scheelt dit per oefening al snel vier tot zes minuten. Over vier oefeningen loopt deze tijdswinst al behoorlijk op. Kostbare tijd, omdat trainingen in de Jongste Jeugd doorgaans ‘slechts’ een uur omvatten. De trainers blijven tijdens de carrousel-trainingen bij hun eigen oefeningen en kunnen zich dus concentreren op het technisch goed begeleiden van de uitvoering. Voorafgaand aan de training hebben de trainers samen met de hoofdtrainer belangrijke aandachtspunten goed doorgenomen.
Tijdens een carrousel-training is er altijd een hoofdtrainer aanwezig. Deze hoofdtrainer is inhoudelijk verantwoordelijk voor de oefenstof, alsmede voor de begeleiding tijdens de uitvoering. Het is voor ouders goed te weten dat de hoofdtrainer in principe voor hen het primaire aanspreekpunt is (#durftevragen). De hoofdtrainers staan onder toezicht van de technisch manager van onze vereniging, Martijn van Minderhout.
We begrijpen dat het voor iedereen even wennen is aan deze nieuwe manier van trainen. Toch vragen we begrip en enig geduld als onverhoopt zaken nog wat minder soepel lopen. Wij zijn in ieder geval overtuigd dat we hiermee een belangrijke stap voorwaarts maken in onze basisopleiding!
De Technische Commissie